Zelfdoding moet bespreekbaar zijn, maar het blijft oppassen met de waarom-vraag (voor De Correspondent)

by JvT

‘Wat moeten we met zelfdoding? Als we dat wisten, 

Professionals en media zeggen altijd: praat erover. Schuif het onderwerp niet onder stoelen of banken. Ik probeerde dat te doen. Ik deed jaren over een zoektocht naar drie suïcides in mijn moeders familie, met als doel erover te schrijven.

Maar ik stapte in een moeras: ik probeerde de waaromvraag te beantwoorden. Waarom kozen deze drie mensen ervoor uit het leven te stappen?

Dat het onderzoeken van die waaromvraag problematischer is dan je misschien denkt, probeer ik hier uit te leggen. Om mijn eigen verhaal beter te begrijpen, maar hopelijk ook als voorzichtige waarschuwing.’

De Correspondent publiceerde vorig jaar juli mijn essay over zelfdoding. Lees het hier.