Ik, internethistoricus

by JvT

Als laptopwerker word ik soms misselijk van hoeveel dingen op het internet ik lees. Gekielhaald langs de randen van mijn dertig openstaande tabbladen voel ik me dan. Tegelijkertijd is er ook iets moois aan: zoveel prachtige verhalen en dingetjes die tot je komen. Ik las laatst een anekdote over iemand die een maand zonder internet ging (o.i.d.). De belangrijkste les was dat hij het vooral miste om constant nieuwe dingen te leren. Zo kun je het ook bekijken. Daarom, voor meer besef, voor gerichter surfen, voor het gevoel van nut, en omdat ik geschiedenis heb gestudeerd: de vondsten uit mijn internetgeschiedenis van de afgelopen week.

  • Steve Gerben kende ik nog niet, maar het is blijkbaar een zeer belezen komiek. Deze presentatie over immigratie is grappig en verhelderend. Immigratie als

  • Ik wilde meer weten over de Syrische cultuur en zo kwam ik uit bij Teju Cole’s satirische stuk ‘9 questions about Britain you were too embarrassed to ask’, en toen las ik in een interview over het stuk dit citaat, uit 2013 al: “Somehow, we must keep the humanity of the people in Syria before us. Anything thing we do or do not do, or say or do not say, should be about them, not about us.”
  • Marten stuurde een link naar deze Vine en ik denk dat ik de video van een paar seconden ‘snapte’ en toen was ik daarover verbaasd. De koortsdroom van iemand die te vaak heeft gemasturbeerd en die nooit meer van achter de computer vandaan komt. Zoiets?
  • Boudewijn kwam langs en we keken rustig naar deze foto’sNYC2377
  • Het lemma ‘ex-beroemdheden’ op de wikipedia van de familie Tokkie gaf me wat treur.
  • Een man schrijft over hoe je als je meer van iets af weet je een beter oog krijgt voor wat interessant is. “There is form in freedom, and freedom in form.” Ik moet daar aan denken als ik humor of satire schrijf, maar misschien ook wel andere artikelen. Het zoeken is altijd naar vorm, lijkt het wel, en pas als je vorm hebt kun de grenzen van die vorm aftasten en zoeken naar waar het grappig of ‘goed’ wordt.
  • Iemand heeft 100 grappen uit de Amerikaanse popgeschiedenis opgetekend voor Vulture. Ik denk na over hoe komedie werkt en waarom het soms zo conservatief aanvoelt. Toen kwam ik deze gebbentweet van Johan Fretz tegen en voelde ik me vagelijk betrapt.
  • Dit artikel over vertalingen stelt dat de perfecte vertaalcomputer eraan komt en valt perfect in het genre ‘big data zorgt voor een heerlijke nieuwe wereld, wacht maar af’ (ik schreef er hier iets over). Verder is het natuurlijk een leuke gedachte om over te speculeren: als vertaalcomputers in je oor passen en alles direct kunnen vertalen, wordt de wereld dan ook niet een stuk vriendelijker? Nog een gedachte: om computers goed te laten zijn in vertalen is enkel nog wat tijd en een berg data nodig, stelt de schrijver van dit stuk. Komt er dan straks een kloof tussen talen die als eerste worden geïmplementeerd (Engels, Mandarijn) en talen die als laatste aan de beurt zijn (Xhosa, Kirundi)?
  • Voor de rest dit soort dingen:

US navy project SEAL