boek

Mijn boek Er is niets wat hier nog blijft kwam in oktober uit bij Prometheus. Dit is de voorkant:

9789044622560

Hier zijn dingen die erover gezegd zijn:

Er is niets wat hier nog blijft […] is fantastisch, en gaat over Jans zoektocht naar de geschiedenis achter drie zelfmoorden in zijn familie – een broer en twee zussen van zijn moeder. […] De vaak stugge ontmoetingen die hij met zijn ooms en tantes en vrienden van de familie had, staan nogal kleurrijk in dit boek beschreven. Veelal in bruintinten. Het is vreselijk mooi en de moeite waard – nooit is de schijnbaar eindeloos durende familiekringverjaardag zo hartverscheurend in literatuur gevat.

Door Wiegertje Postma, voor VICE

Twee tantes en een oom van voormalig VICE-hoofdredacteur Jan van Tienen pleegden kort na elkaar zelfmoord. Zijn zoektocht naar het waarom leverde een mooi tragikomisch boek op[…].

– Door Gidi Heesakkers, voor de Volkskrant

Het is Jan van Tienens eerste boek, maar hopelijk nog lang niet het laatste. Op aansprekende, bewogen, betrokken en vooral ook geestige toon vertelt hij een Zeeuwse familiegeschiedenis. Uiteraard wordt soms onvervalst Zeeuws gepraat. ‘Aan moeders,’ luidt de opdracht, met de typische s.

– Door Mario Molegraaf, voor de Provinciale Zeeuwse Courant

Het feit alleen al dat hij het heeft doorgezet vind ik bewonderenswaardig. Maar het is ook nog een prachtig boek geworden. Met de juiste toon geschreven. Geen vals sentiment, maar een sobere, oprechte vertelling.

– Door Leon Caren, voor We Are Public

Dit boek moet je gewoon kopen en lezen, […] omdat het een prachtige en integere familievertelling is van iemand die wij allemaal als een absolute Zeeuwse bloedtopper beschouwen.

– Door mijn lieve vrienden van De Gebroken Rug

Hier lees je verder een interview met me dat BN/De Stem hield, hier werd ik geïnterviewd voor Nooit Meer Slapen (Emmie Kollau kwam langs bij me met een zak vol radiospullen – ik mocht haar erg) en hier lees je een interview in De Eendrachtbode. Dat laatste was dan weer geschreven door Timo van de Kasteele, een aardige jongen van mijn leeftijd en wiens vader – ook een goede man – me ooit nog heeft gezegd dat hij licht teleurgesteld in me was als journalist. Hij gaf me een zeven voor de stage, geloof ik.

Verder zou ik graag nog ‘testimonials’ van lezers willen neerzetten hier. Het boek uitzoeken en schrijven was een tamelijk duistere aangelegenheid, maar dit soort reacties krijgen voelde heel goed.

Ik heb je boek uit, en wilde even zeggen dat ik het echt steengoed vind, grappig en tragisch in gelijke mate, verdrietig maar toch hoopvol, slim in elkaar gezet, mooi geschreven. Nouja, ik hoop dat het heel veel lezers krijgt.

– Lynn Berger, via e-mail

Ik heb zojuist je boek uitgelezen en wilde je er direct even over mailen. Ik moest een paar keer huilen tijdens het lezen – niet uitbundig, maar stilletjes schreiend. Dat is prachtig. De epiloog is fenomenaal.

– Andy Leenen, via e-mail

Iedereen moet het boek van Jan van Tienen lezen, want het is het meest spannende boek dat ik las in 2015.

– Lisa Moree, via Facebook

Ik ben heel trots op je.

– Mijn tante, bij haar thuis

Het is gewoon een goed boek.

– Mijn vader, over de telefoon

Ik heb het in een obsessieve ruk uitgelezen.

– Sjoerd Raaijmakers, via Whatsapp

Ik vond het erg overdreven, dat hij steeds maar weer schreef over al dat drinken. En er zat niet echt een plot aan.

– Ben, uit Tholen (zoals geparafraseerd door mijn vader)

Onwaarschijnlijk mooi zelfs, heb de hele nacht liggen lezen.

– Lietje Bauwens, via Whatsapp

Ben geobsedeerd door het boek, wat doet hij dit knap en met humor!

– De moeder van Lietje, via Lietje, via Whatsapp

De moeder van Lietje, gespiegeld

De moeder van Lietje, gespiegeld

Ik heb het gevoel dat ik je moeder door dit boek beter heb leren kennen.

– Anne, de moeder van mijn vriendin, tijdens het wandelen.

Ik heb net je boek uit, wat een mooi verhaal is het. In al z’n gefragmenteerdheid en met zoveel mooie en pijnlijke details. Schitterende taalvondsten en nergens plat of juist pretentieus. Ik heb er meerdere keren hard om moeten lachen, en het heeft me meerdere keren ontroerd.

– Luuk Heezen, via e-mail

Ik vond het super mooi. Dat wilde ik je mailen. Ik heb een foto bijgevoegd, waar je kunt zien waar ik allemaal hoeken van de pagina’s heb omgevouwen omdat ik die passages wil onthouden voor later.

– Loeki Westerveld, via e-mail

IMG_3726

Loeki’s ezelsoren.

Tof om meegenomen te worden in de struggle die iets persoonlijks maken met zich mee kan brengen. Ik herkende mijn eigen proces(sen) daarin, dus in die zin was je boek leerzaam voor me. 

– Marieke de Bra, via e-mail

Er zijn meer reacties, maar voor nu laat ik het hier bij. Ik ben iedereen die iets liet weten na het lezen zeer dankbaar. De eerste druk is bijna uitverkocht, hoorde ik van de uitgever. Koop het bij je plaatselijke boekhandel, zoals bijvoorbeeld Athenaeum in Amsterdam of Boekhandel Quist in Bergen op Zoom of Blz. Boekhandel Buitelaar in Goirle. Steun je lokale boekenboer is wat ik zeg. En mocht je meer van me willen weten over het boek, of er met me over in gesprek treden, mail me dan op janvantienen[STAARTVANEENAAP]gmail.com.