Er gebeurde iets

by JvT

Het licht is uit een fototoestelreclame. Ik loop de deur uit met een slaperd in mijn rechteroog en ik adem mijn eerste verse lucht in die dag en ik hoor psst, psst. Ik kijk om me heen, zie niks, loop richting mijn fiets en hoor opnieuw psst, psst. Het klinkt alsof er iets gaat gebeuren wat heel anders is dan de normale gebeurtenissen. Ik kijk naar rechts en maak oogcontact. “Eej vriend, kom even”, zegt de man in de groene auto met de ramen open. Ik loop naar hem toe. De auto: goedkoop, licht blikmetaal, een Japans boodschappending, zijn uiterlijk: het haar een massa vlechten die zijn weggestopt in een zwarte panty, de kloofjes in zijn lippen rokersbruin. Vlekjes materie op die lippen. Een beetje slijmerig. Hij heeft een joint tussen de pink en de ringvinger, en groen-bruin opgefrommeld stinkend beestje. Hij brengt het peukje naar zijn lippen en zuigt. “Vriend, help me even”, zegt hij. “Blaas voor me, ik moet zo ergens zijn.” Hij leunt naar achteren en wijst naar de witte blaastuut van het alcoholslot dat in het midden van het dashboard zit. Ik kijk naar zijn licht met bruin slijm bedekte lippen, dan naar het witte alcoholslot en zeg “nee man.” Hij kijkt oprecht verdrietig terwijl ik wegloop. Yes, een blogje, denk ik. Een geinige anekdote voor mensen die ik vandaag tegenkom. De mensen aan wie ik het verhaal vertel die dag maken zich zorgen om de hypothetische situatie waarin hij iemand zou aanrijden. Ze zijn niet ge├»nteresseerd in het verhaal over wat er op zijn lippen zat.